Wykonanie

CIASTO KRUCHE:150 g
mąki30dkg
cukru pudru100g
masła1
żółtko1 łyżeczka
cukru wanilinowegoI WARSTWA:
galaretka truskawkowa30dkg
truskawekPOLEWA:3 łyżki wrzącego
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaCIASTO
Mąkę przesiewam z
cukrem pudrem i
kakao i łączę z miękkim
masłem. Do masy d odaje
żółtko i zagniatam ciasto. Ostawiam je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładam
ciastem spód formy na tatrę, nakłuwam widelcem i piekę około 15minut w 180 stopniach.I WARSTWA
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy kruchy spód wystygnie, smaruje go cienką warstwą
galaretki, a następnie wkładam do lodówki do 10minut. Resztę
galaretki także wkładam do lodówki, aby trochę stężała. Na tarcie układam pokrojone na kawałki
truskawki i zalewam
galaretką. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.POLEWADo małego garnka wlewam
mleko i we wrzącym rozpuszczam
cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane
kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.Schładzam w lodówce.