ßßß Cookit - przepis na Delicja

Delicja

nazwa

Wykonanie

CIASTO KRUCHE:
150 g mąki
30dkg cukru pudru
100g masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
I WARSTWA:
galaretka truskawkowa
30dkg truskawek
POLEWA:
3 łyżki wrzącego mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
CIASTO
Mąkę przesiewam z cukrem pudrem i kakao i łączę z miękkim masłem. Do masy d odaje żółtko i zagniatam ciasto. Ostawiam je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładam ciastem spód formy na tatrę, nakłuwam widelcem i piekę około 15minut w 180 stopniach.
I WARSTWA
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy kruchy spód wystygnie, smaruje go cienką warstwą galaretki, a następnie wkładam do lodówki do 10minut. Resztę galaretki także wkładam do lodówki, aby trochę stężała. Na tarcie układam pokrojone na kawałki truskawki i zalewam galaretką. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
POLEWA
Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.
Schładzam w lodówce.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/02/delicja.html