Wykonanie
Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka,
mąka pszenna,2 większe marchwie,1 szklanka
zielonego groszku ( ja miałam mrożony) - szklanka o pojemności 250ml,1
cebula,
pieprz,
sól,ok.70g
serka topionego,garść posiekanej zielonej
pietruszki,
olej,2 łyżki
masła.Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron, obtoczyć w
mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obrane marchwie pokroić w plastry i poddusić na dwóch łyżkach
masła. Do duszącej się
marchwi dodać pokrojoną w kostkę
cebulę - dusić do momentu aż
marchew będzie miękka, a
cebula nabierze złotego koloru. Zalać
wodą, dodać
piersi kurczaka i pozostawić pod przykryciem na ok.10minut. Popieprzyć i w razie potrzeby posolić. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 10 minutach dodać
groszek. Gdy
groszek zmięknie dodać
serki topione i dusić do ich całkowitego roztopienia - mieszać. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną
pietruszkę.
Smacznego!!!