Wykonanie
Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i to pochodzące stamtąd różni się od tego co ja dziś tu prezentuję. Moje a la "burrito" jest bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych.


Składniki:100g
ryżu pełnoziarnistego,120g
czerwonej fasoli z puszki,80g
kukurydzy konserwowej,55g
suszonych pomidorów,75g
wędliny drobiowej lub
piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej,1/2 świeżej
czerwonej papryki,6 placków tortilli ( ja miałam
pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania),
pieprz,dwie garście
startego sera żółtego.Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy
ryż ostygnie, dodać do niego
czerwoną fasolę,
kukurydzę, świeżą
paprykę pokrojoną w krótkie paseczki,
pomidory suszone pokrojone w kostkę,
wędlinę pokrojoną w kostkę, większą garść
startego sera żółtego,
pieprz. Wymieszać. Jeżeli czujesz, że potrzeba
soli, użyj jej.Na placki tortilli położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę
serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min.Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu
sosu salsa.Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam
sos majonezowo czosnkowy.


Smacznego!!!