ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogaliki z dżemem.

Drożdżowe rogaliki z dżemem.

nazwa

Wykonanie

Składniki: (24 ROGALIKI)
7g suszonych drożdży,
szklanka mleka (250ml) - w temperaturze pokojowej,
2 łyżki cukru pudru (22g),
1 jajko - w temp. pokojowej
pół kostki margaryny (125g),
3 pełne szklanki mąki ( ja używam tortowej) - 550g,
2,5ml ekstraktu z wanilii - mniej niż pół łyżeczki,
dowolny smak dżemu - w temp. pokojowej,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać razem. Margarynę rozpuścić. Składniki mokre połączyć z suchymi i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Ręką uformować płaskie koło i poprzecinać wzdłuż, przez środek - tak jakby się pizzę kroiło (ja nawet używam noża do pizzy). Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżeczkę dżemu i zawijać w stronę węższego końca- tak by powstał kształt rogalika. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.20minut. - obserwować bo być może będzie to parę minut krócej. Gdy rogaliki przestygną, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/08/rogaliki-z-dzemem.html