Wykonanie

Składniki: (24 ROGALIKI)7g
suszonych drożdży,szklanka
mleka (250ml) - w temperaturze pokojowej,2 łyżki
cukru pudru (22g),1
jajko - w temp. pokojowejpół kostki
margaryny (125g),3 pełne szklanki
mąki ( ja używam tortowej) - 550g,2,5ml ekstraktu z
wanilii - mniej niż pół łyżeczki,dowolny smak
dżemu - w temp. pokojowej,
cukier puder do posypania.Przygotowanie:Składniki suche wymieszać razem.
Margarynę rozpuścić. Składniki mokre połączyć z suchymi i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Ręką uformować płaskie koło i poprzecinać wzdłuż, przez środek - tak jakby się pizzę kroiło (ja nawet używam noża do pizzy). Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżeczkę
dżemu i zawijać w stronę węższego końca- tak by powstał kształt rogalika. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.20minut. - obserwować bo być może będzie to parę minut krócej. Gdy rogaliki przestygną, posypać
cukrem pudrem.





Smacznego!!!