Wykonanie
Dzisiejsze ciasto robiłam w towarzystwie drugiej "ciężarówki". I tak podczas pogaduszek, w czasie gdy dzieci w domu spały, a te w brzuchach dokazywały wesoło powstało to szybkie i przepyszne ciasto.Kiedy razem je
potem konsumowałyśmy stwierdziłyśmy, że naprawdę czasem niewiele potrzeba, by było pysznie, to ciasto udowadnia naszą tezę w stu procentach. Szybkie w wykonaniu i przepyszne.
Tarta jest z
rabarbarem, gdyż akurat
dżem rabarbarowy miałam w lodówce, (o nim będzie kolejnym razem) ale spokojnie można ją zrobić z
musem jabłkowym.Najlepsza jest drugiego dnia, kiedy "się przegryzie", co nawet było mi dane sprawdzić, gdyż
mężu zapakował sobie ostatni kawałek do pracy i zostawił go na
stole :DD A podpisany nie był, więc umilił mi śniadanie, za co mężowi bardzo dziękuję :))


Składniki:400 g
mąki100 g
cukru pudru200 g
margaryny2
jajkadżem z
rabarbaruMąkę z
cukrem, miękkim
masłem i
jajkami zagnieść i wyrobić ciasto. Wstawić na min pół godziny do lodówki. Formę (jeśli nie jest silikonowa, jak moja :) należy wcześniej wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Ciasto wyłożyć w formie, na wierzchu ułożyć kratkę, jak na zdjęciu. W tak powstałe wgłębienia włożyć
dżem. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
