Wykonanie
Nareszcie nadeszła długo wyczekiwana sobota - odpoczynek. Można się spokojnie wyspać, poleniuchować i przedłużyć pyszne śniadanie. Dzisiaj oczywiście placuszki, już chyba weszło mi to w jakiś nawyk. Pierwszy raz zjadłam je z takim
mlekiem i muszę przyznać, że nie były złe. Kwaśne placuszki przełamałam smakiem słodkiego
dżemu, oczywiście
jabłkowego (jeszcze zeszłorocznego).Jeśli nie macie takiego mleczka to oczywiście możecie użyć zwykłego,ale wiadomo to już nie ten sam smak :)Składniki:0,5 l kwaśnego
mleka2
jajka1,5-2 szklanki
mąki1
jabłkodżem jabłkowycukier puderPrzygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Dodajemy
mleko,
jajka oraz
mąkę i wszystko ze sobą miksujemy.Na patelni rozgrzewamy
olej. Łyżką wykładamy placuszki w delikatnych odstępach. Smażymy je na małym ogniu,aby dokładnie się przepiekły i nabrały brązowego odcieniu.Podajemy z
dżemem jabłkowym, posypane
cukrem pudrem bądź zajadamy bez żadnych dodatków.Smacznego! :)