Wykonanie
Jako amatorka placków, naleśników i pierożków, które przypominają czasy beztroskiego dzieciństwa polecam dziś klasyczne placki z
jabłkami .Szybko się je przygotowuje, a do tego z
marmoladą czy
cukrem pudrem i szklanką
mleka - smakują pysznie!
Składniki1 i 1/2 szklanki
mleka1 i 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka3
jabłkacukier puder i
dżem do posmarowania placków
Mąkę,
mleko,
żółtka,
proszek do pieczenia miksujemy mikserem na gładką masę. Następnie
białka ubijamy na sztywna pianę, łączymy z pozostała masą na placki, mieszając już łyżką.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Na patelni wylewamy kształt placka, układamy 2 plastry
jabłka i smażymy z obu stron na złoty kolor.