ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami.

nazwa

Wykonanie

Pierogi z jagodami, za którymi kiedyś nie przepadałam stały się moimi ulubionymi. Są one tak smaczne, że wszyscy w domu byli nimi zachwyceni. Jedynie co mi nie wyszło, to ich ilość - zdecydowanie za mało :)
Składniki:
0,5kg jagód,
2 łyżki cukru,
0,5kg mąki + do podsypywania,
1 jajko,
2 szklanki wody - wrzątek (UWAGA! Wydaje mi się, że źle zapisałam ilość wody, także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza),
szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi),
łyżka oleju,
duża śmietana 18%,
6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi.
Przygotowanie:
Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru.
Mąkę, jajko i szczyptę soli wyrobić z wodą. Wodę wlewać powoli i na początku mieszać łyżką by się nie oparzyć. Po chwili gdy ciasto nie jest już gorące wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła.
Czubatą łyżeczkę jagód położyć na wycięte koło i lepić pierogi.
Z ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów.
Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć pierogi i od spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/pierogi-z-jagodami.html