Wykonanie
Pierogi z
jagodami, za którymi kiedyś nie przepadałam stały się moimi ulubionymi. Są one tak smaczne, że wszyscy w domu byli nimi zachwyceni. Jedynie co mi nie wyszło, to ich ilość - zdecydowanie za mało :)
Składniki:0,5kg
jagód,2 łyżki
cukru,0,5kg
mąki + do podsypywania,1
jajko,2 szklanki
wody - wrzątek (UWAGA! Wydaje mi się, że źle zapisałam ilość
wody, także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość
wody będzie mniejsza),szczypta
soli ( 2
razy: raz do ciasta i raz do
wody, w której będą gotowane pierogi),łyżka
oleju,duża
śmietana 18%,6 łyżeczek
cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką
śmietanę kto lubi.Przygotowanie:
Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami
cukru.
Mąkę,
jajko i szczyptę
soli wyrobić z
wodą.
Wodę wlewać powoli i na początku mieszać łyżką by się nie oparzyć. Po chwili gdy ciasto nie jest już gorące wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać
mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła.
Czubatą łyżeczkę
jagód położyć na wycięte koło i lepić pierogi.
Z ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów.
Zagotować
wodę ze szczyptą
soli i łyżką
oleju. Włożyć pierogi i od
spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć. Podawać polane
śmietaną wymieszaną z
cukrem.Smacznego!!!