Wykonanie
Cześć =)
Ryby to nie tylko smaczny zamiennik
mięsa, ale też prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
Ryby na co dzień, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się zdrowiem i długo wyglądać
młodo. Są niczym pigułka zdrowia i młodości.
Pstrągi żyją wyłącznie w czystych i zimnych wodach, głownie rzekach, rzadziej jeziorach.Jest to
ryba dostępna w sprzedaży przez cały rok, a okazy hodowlane, są bardzo zbliżone jakością i smakiem do
pstrągów żyjących w naturze.
Pstrąg jest
rybą, którą głównie przygotowuje się w całości.
Pstrągi, zwłaszcza świeże, są tak wspaniałe w smaku, że nie wymagają wielu dodatków. Tu sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej.Dziś zapraszam na
pstrąga, którego złowiłem w Brdzie, w Borach Tucholskich. Jeśli ktoś nie wędkuje, to bez problemu można zakupić okazy hodowlane - na hali
rybnej, czy po prostu w sklepie.Zapraszam wszystkich do przygotowania
pstrąga w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!

Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest bardzo duża.Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2 całe, wypatroszone
pstrągi (każdy po około 300g) - ja patroszę samodzielnie, ale w sklepach dostępne są już wypatroszone
tuszki- 2-3
marchewki lub inne ulubione warzywa, np.
brokuły czy
kalafior.- kilka
kartofli- 4 gałązki
koperku


Sposób wykonania:1)
Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy z wierzchu
solą i
pieprzem.2)
Ziemniaki i
marchew obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy na parze przez około 25 minut.


2) Do wnętrza ryb wkładamy po 2 gałązki
koperku.3)
Ryby gotujemy w parowarze przez około 20 minut.





Smacznego =)