Wykonanie
Cześć =)
Sum, to
ryba słodkowodna o dość delikatnym smaku i różowo-
białym mięsie i zwartej strukturze.
Ryba ta charakteryzuję się kilkoma parami sumiastych "wąsów". Filety z
suma smakują wybornie tak w wersji pieczonej, jak i smażonej. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na smażonego
suma w delikatnym sosie
śmietankowo-
kaparowym =)

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- 500g filetu z
suma-
sól i
pieprz-
mąką do oprószenia
ryby, najlepiej ryżowa- 1 łyżka
masła- 1/4 szklanki
śmietany kremówki- 2-3 łyżki
kaparów z zalewy octowejSposób przygotowania:1)
Filet rybny kroimy na kilka mniejszych części, przyprawiamy
solą i
pieprzem o raz lekko oprószamy
mąką z obu stron. Polecana jest
mąka ryżowa, ponieważ sos staje się od niej bardziej gładki i aksamitny, niż od zwykłej
mąki pszennej.2) Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy filety po 5-6 minut z każdej strony, do lekkiego przyrumienienia.3) Dodajemy na patelnię
śmietanę i
kapary, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut do lekkiego zagęszczenia sosu poprzez odparowanie cieczy.4) Podajemy z dowolnymi dodatkami, jak np. widoczne na zdjęciu puree ziemniaczano-
selerowe. Równie smaczne jest puree ziemniaczano-
pietruszkowe i w obu przypadkach możemy wykorzystać
korzeń pietruszki lub
selera pozostały z gotowania rosołu.

Smacznego =)Agnieszka