ßßß Cookit - przepis na - kapary, najlepiej z zalewy octowej, nie solankowej

- kapary, najlepiej z zalewy octowej, nie solankowej

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zapraszamy na kolejny stek z polędwicy wołowej, tym razem z sosem śmietankowo-kaparowym. Stek taki można podać na grzance z chleba lub bagietki, która nasączy się aksamitnym, śmietankowym sosem, stanowiącym kontrast dla lekkiej twardości i chrupkości chleba. Podany samodzielnie, jak na poniższych zdjęciach stek z polędwicy może stanowić lżejszą obiadowo-kolacyjną przekąskę, gdyż jest nieduży (waga ok. 150-200g), lub być częścią większego posiłku, jeśli połączymy to z kilkoma rodzajami warzyw. Steki o grubości do 2 cm, przy smażeniu po 5 minut z każdej strony, będą w środku lekko różowe, a na zewnątrz przypieczone, szczególnie z uwagi na mąkę, którą są opórszone. Obecność zasmażonej mąki połączonej z mięsnymi sokami stanowi również lekki zagęstnik i esencję smakową dla śmietankowego sosu.
Takie steki Kasztanowa Kuchnia przygotowała podczas niedawnej wycieczki do Michigan: wycieczka do Michigan
Potrzebne będą:
- masło
- steki z polędwicy o grubości 1,5-2cm, jeden na osobę
- mąka do opruszenia
- małe kromki chleba lub bagietki, tyle sztuk, ile steków
- sól i pieprz
- śmietana kremówka
Sposób wykonania:
1) Patelnię smarujemy masłem i lekko podsmażamy kromki chleba, tak by były nieco chrupkie i złociste, po czym odkładamy je na talerz.
2) Steki trzymamy w temperaturze pokojowej ok. godzinę. Każdy stek lekko przyprawiamy solą i pieprzem oraz oprószamy mąką.
3) Na tą samą patelnie, dodajemy jeszcze trochę masła i smażymy steki po ok. 5 minut z każdej strony, lub dłużej, jeśli chcemy, by nie były już w środku wcale krwiste.
4) Pod koniec smażenia wlewamy na patelnię śmietanę, tak aby przykrywała cienką warstwą całe dno.
5) Doprowadzamy do wrzenia i łopatką zeskrobujemy do śmietany z dna ew. przywarte resztki ze smażenia steków.
6) Dodajemy kapary w ilości dowolnej, ale orientacyjnie to ok. 1 łyżeczka na osobę.
7) Odparowujemy nieco śmietanę do lekkiego zagęszczenia sosu.
8) Podajemy z dowolnymi warzywami, a równie udanym dodatkiem jest ryż, którego delikatność smacznie kontrastuje z wyraźnym smakiem sosu.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/stek-z-poledwicy-woowej-z-sosem.html