Wykonanie
Cześć =) Zapraszamy na kolejny
stek z
polędwicy wołowej, tym razem z sosem
śmietankowo-
kaparowym.
Stek taki można podać na grzance z
chleba lub
bagietki, która nasączy się aksamitnym,
śmietankowym sosem, stanowiącym kontrast dla lekkiej twardości i chrupkości
chleba. Podany samodzielnie, jak na poniższych zdjęciach
stek z
polędwicy może stanowić lżejszą obiadowo-kolacyjną przekąskę, gdyż jest nieduży (waga ok. 150-200g), lub być częścią większego posiłku, jeśli połączymy to z kilkoma rodzajami warzyw.
Steki o grubości do 2 cm, przy smażeniu po 5 minut z każdej strony, będą w środku lekko różowe, a na zewnątrz przypieczone, szczególnie z uwagi na
mąkę, którą są opórszone. Obecność zasmażonej
mąki połączonej z
mięsnymi sokami stanowi również lekki zagęstnik i esencję
smakową dla
śmietankowego sosu.Takie
steki Kasztanowa Kuchnia przygotowała podczas niedawnej wycieczki do Michigan: wycieczka do Michigan


Potrzebne będą:-
masło-
steki z
polędwicy o grubości 1,5-2cm, jeden na osobę-
mąka do opruszenia- małe kromki
chleba lub
bagietki, tyle sztuk, ile
steków-
sól i
pieprz-
śmietana kremówkaSposób wykonania:1) Patelnię smarujemy
masłem i lekko podsmażamy kromki
chleba, tak by były nieco chrupkie i złociste, po czym odkładamy je na talerz.2)
Steki trzymamy w temperaturze pokojowej ok. godzinę. Każdy
stek lekko przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz oprószamy
mąką.3) Na tą samą patelnie, dodajemy jeszcze trochę
masła i smażymy
steki po ok. 5 minut z każdej strony, lub dłużej, jeśli chcemy, by nie były już w środku wcale krwiste.4) Pod koniec smażenia wlewamy na patelnię
śmietanę, tak aby przykrywała cienką warstwą całe dno.5) Doprowadzamy do wrzenia i
łopatką zeskrobujemy do
śmietany z dna ew. przywarte resztki ze smażenia
steków.6) Dodajemy
kapary w ilości dowolnej, ale orientacyjnie to ok. 1 łyżeczka na osobę.7) Odparowujemy nieco
śmietanę do lekkiego zagęszczenia sosu.8) Podajemy z dowolnymi warzywami, a równie udanym dodatkiem jest
ryż, którego delikatność smacznie kontrastuje z wyraźnym smakiem sosu.


Smacznego =)Agnieszka