ßßß
Potrzebujemy:0,5 kg polędwiczki wieprzowej3 łyżki koperkusól, pieprzśmietana kremówka 30%1 łyżkę mąki2 liście laurowe2 ziela angielskiemasło lub inny tłuszcz do smażeniaPolędwiczkę myjemy, odkrawamy żylaste części i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster rozbijamy dłonią (niezbyt mocno), solimy i pieprzymy z dwóch stron i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez 30-40 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy dwie łyżki posiekanego koperku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, w 1/2 szklanki wody mieszamy 1 łyżkę mąki pszennej, powoli wlewamy do naszego sosu, szybko mieszamy żeby nie powstały grudki.Dodajemy resztę koperku, mieszamy aż lekko zgęstnieje. Gotowe:) Smacznego!