Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które z okazji moich imienin upiekłem wspólnie z
matką dla całej rodziny, dla której przygotowałem małą uroczystość w ostatnią sobotę.Gęsina stała się, obok
dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzinnych Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od ubiegłego roku uznane są jako odrębna rasa. Natomiast handlowa, towarowa
gęś, wywodząca się gęsi kołudzkiej - nazywana jest gęsią owsianą.Udka z gęsi podane zostały z gotowaną
czerwoną kapustą,
żurawiną i
borówką.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z gęsi, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą:- udka z gęsi (udka z gęsi są bardzo duże, średnio 2
razy większe od
udek z kurczaka)-
sól-
pieprz-
majeranek- gotowana
czerwona kapusta-
żurawina-
borówkaSposób wykonania:1) Udka z gęsi nacinamy od strony skóry w 2-3 miejscach, oczyszczamy końcówkę kości (odcinamy skórę i ścięgna), przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
majerankiem, a następnie odkładamy na noc do lodówki.



2) Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki
wody, wkładamy do niego udka z gęsi skórą do dołu, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

3) Udka z gęsi pieczemy pod przykryciem około 2 i pól godziny, z takim zastrzeżeniem, że pierwszą godzinę pieczemy skórą do dołu, drugą godzinę skórą do góry, a ostatnie pół godziny skórą do góry, ale bez przykrycia tak, aby skóra stała się bardziej chrupka i wypieczona.4) Mniej więcej co 20 minut podlewamy udka tłuszczem, który wytapia się podczas ich pieczenia.


Smacznego =)