Wykonanie
Cześć =) W tym wpisie chciałbym podzielić się ciekawym pomysłem na
kurczaka z
brukselką i
pieczarkami, a właściwie to
brukselkę z
pieczarkami i
kurczakiem =)
Brukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest ona spokrewniona z
kapustą. Sezon na
brukselkę zaczyna się u nas we wrześniu, a kończy w listopadzie.Te małe
kapusty można gotować w wodzie lub na parze, piec lub smażyć. Świetnie smakują z
masłem i
gałką muszkatołową. Warto również spróbować wersji z chrupiącym
boczkiem.
Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i zachować intensywny, zielony kolor. Po odcedzeniu dobrze przelać je zimną
woda - dzięki temu przestaną się gotować (przegotowane stają się gorzkie).

Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2
filety z piersi kurczaka-
pieczarki-
brukselka-
sól,
pieprz- ulubione
zioła, np.
zioła prowansalskie,
tymianekSposób wykonania:1)
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty, odcedzamy, czekamy aż wystygnie, po czym kroimy ją w połówki.2)
Filety z kurczaka kroimy w średnią kostkę, a
pieczarki w średnie kawałki.3) Na patelnie wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy
kurczaka,
pieczarki i
brukselkę, przyprawiamy i smażymy około 4 minut.Smacznego =)