ßßß Cookit - przepis na Kurczak z brukselką i pieczarkami

Kurczak z brukselką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) W tym wpisie chciałbym podzielić się ciekawym pomysłem na kurczaka z brukselką i pieczarkami, a właściwie to brukselkę z pieczarkami i kurczakiem =)
Brukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest ona spokrewniona z kapustą. Sezon na brukselkę zaczyna się u nas we wrześniu, a kończy w listopadzie.
Te małe kapusty można gotować w wodzie lub na parze, piec lub smażyć. Świetnie smakują z masłem i gałką muszkatołową. Warto również spróbować wersji z chrupiącym boczkiem.
Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i zachować intensywny, zielony kolor. Po odcedzeniu dobrze przelać je zimną woda - dzięki temu przestaną się gotować (przegotowane stają się gorzkie).
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- 2 filety z piersi kurczaka
- pieczarki
- brukselka
- sól, pieprz
- ulubione zioła, np. zioła prowansalskie, tymianek
Sposób wykonania:
1) Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty, odcedzamy, czekamy aż wystygnie, po czym kroimy ją w połówki.
2) Filety z kurczaka kroimy w średnią kostkę, a pieczarki w średnie kawałki.
3) Na patelnie wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy kurczaka, pieczarki i brukselkę, przyprawiamy i smażymy około 4 minut.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/kurczak-z-brukselka-i-pieczarkami.html