ßßß
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- ok. 500g sporych krewetek (ok. 24-32 sztuki), najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, surowe- oliwa z oliwek- sok z cytryny- sól, pieprz- opcjonalnie dowolne delikatne w smaku zioła, np. pietruszka, estragonSposób wykonania:1) Krewetki obieramy, usuwamy przewód pokarmowy i płuczemy w zimnej wodzie. Można tą czynność pominąć kupując krewetki już obrane i wypatroszone.
2) Wkładamy krewetki do miski, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie zioła, mieszamy wszystko i odstawiamy na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
3) Nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków, po ok. 6 sztuk na jeden. Długość patyczków musi być taka, że zmieszczą się w obrębie patelni.4) Rozgrzewamy patelnie grillową na średnio-wysoką temperaturę, nacieramy nieco oliwą.5) Smażymy krewetki ok. 3-4 minuty, po czym obracamy patyczki na drugą stronę i dosmażamy kolejne 2-3 minuty. Krewetki są gotowe, gdy nie wyglądają już przeźroczyście i galaretowato.
6) Podajemy z dowolnymi dodatkami. W tym przypadku był to kuskus, avocado oraz surówka z rukoli, rzodkiewki i szczypioru z soem vinaigrette.
Smacznego =)Agnieszka