Wykonanie
Cześć =) Świeże
krewetki w
krewetkowym sezonie, to nie lada uciecha podniebienia dla miłośników
krewetek =)Październik jest takim właśnie
krewetkowym miesiącem nad Zatoką Meksykańską,a
krewetki z tego wpisu pochodzą z wybrzeża Alabamy.Właśnie jesienią
krewetki tutejsze wydają się być najsmaczniejsze i najdorodniejsze.Prezentujemy dzisiaj
krewetki usmażone w formie szaszłyków na patelni grillowej =)

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- ok. 500g sporych
krewetek (ok. 24-32 sztuki), najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, surowe-
oliwa z oliwek-
sok z cytryny-
sól,
pieprz- opcjonalnie dowolne delikatne w smaku
zioła, np.
pietruszka,
estragonSposób wykonania:1)
Krewetki obieramy, usuwamy przewód pokarmowy i płuczemy w zimnej wodzie. Można tą czynność pominąć kupując
krewetki już obrane i wypatroszone.


2) Wkładamy
krewetki do miski, dodajemy 2-3 łyżki
oliwy, 1 łyżeczkę
soku z cytryny,
sól,
pieprz i opcjonalnie
zioła, mieszamy wszystko i odstawiamy na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

3) Nadziewamy
krewetki na patyczki do szaszłyków, po ok. 6 sztuk na jeden. Długość patyczków musi być taka, że zmieszczą się w obrębie patelni.4) Rozgrzewamy patelnie grillową na średnio-wysoką temperaturę, nacieramy nieco
oliwą.5) Smażymy
krewetki ok. 3-4 minuty, po czym obracamy patyczki na drugą stronę i dosmażamy kolejne 2-3 minuty.
Krewetki są gotowe, gdy nie wyglądają już przeźroczyście i galaretowato.

6) Podajemy z dowolnymi dodatkami. W tym przypadku był to
kuskus,
avocado oraz surówka z
rukoli,
rzodkiewki i
szczypioru z
soem vinaigrette.

Smacznego =)Agnieszka