ßßß Cookit - przepis na Owoce morza z makaronem

Owoce morza z makaronem

nazwa

Wykonanie

Jest to chyba najprostszy sposób na przygotowanie owoców morza. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. Oczywiście pod warunkiem, że kupujemy mrożonkę, a nie np. świeże kalmary, które trzeba oczyścić:) Tym razem zaopatrzyłem się w mieszankę owoców morza i paczkę mrożonych krewetek, dodałem do tego dużo czosnku, pietruszki i makaron. Taka prosta kompozycja ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Nawet małe szkodniki zdecydowały się, z pewną nieśmiałością, zjeść po krewetce :)
Składniki:
mrożone owoce morza – mieszanka 250 gram
mrożone krewetki tygrysie z ogonkami – 200 gram
makaron – 200 gram
czosnek – 4 ząbki
cebula – 1 szt.
pęczek pietruszki
przyprawysól, pieprz, sok z cytryny
oliwa z oliwek do smażenia
Mrożonki wrzuciłem do gorącej, osolonej wody, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia po 3 minutach. Odcedziłem, przelałem zimną wodą i skropiłem odrobiną soku z cytryny.
Na patelnię wrzuciłem posiekane 3 ząbki czosnku i cebulę, podsmażyłem, dodałem ugotowany makaron, owoce morza, posiekaną pietruszkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Podgrzałem wszystko razem i doprawiłem solą i pieprzem.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/03/owoce-morza-z-makaronem.html