Wykonanie
Jest to chyba najprostszy sposób na przygotowanie
owoców morza. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. Oczywiście pod warunkiem, że kupujemy mrożonkę, a nie np. świeże
kalmary, które trzeba oczyścić:) Tym razem zaopatrzyłem się w mieszankę
owoców morza i paczkę mrożonych
krewetek, dodałem do tego dużo
czosnku,
pietruszki i
makaron. Taka prosta kompozycja ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Nawet małe szkodniki zdecydowały się, z pewną nieśmiałością, zjeść po
krewetce :)

Składniki:
mrożone owoce morza – mieszanka 250 grammrożone
krewetki tygrysie z ogonkami – 200 gram
makaron – 200 gram
czosnek – 4 ząbki
cebula – 1 szt.pęczek
pietruszkiprzyprawy –
sól,
pieprz,
sok z cytrynyoliwa z oliwek do smażeniaMrożonki wrzuciłem do gorącej, osolonej
wody, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia po 3 minutach. Odcedziłem, przelałem zimną
wodą i skropiłem odrobiną
soku z cytryny.

Na patelnię wrzuciłem posiekane 3 ząbki
czosnku i
cebulę, podsmażyłem, dodałem ugotowany
makaron,
owoce morza, posiekaną
pietruszkę i wyciśnięty ząbek
czosnku. Podgrzałem wszystko razem i doprawiłem
solą i
pieprzem.