Wykonanie
Cześć =)
Stek z
polędwicy wołowej, czyli tzw. filet mignon, to najszlachetniejszy i najdelikatniejszy
stek z
wołowiny. Ma niezwykle miękką, aksamitną konsystencję,wprost rozpływającą się w ustach.Najlepszy
stek jest wtedy, gdy jest spieczony na wierzchu, a półsurowy w środku - wtedy najbardziej da się odczuć jego aksamitność i delikatność (gdy jest bardziej przypieczonystaje się niewiele różny od innych części
wołowiny).
Stek z
polędwicy wołowej można podawać z
masłem, np.
czosnkowym czy
ziołowym,które polewa się po wierzchu. Można go także owinąć cienkim plastrem
bekonu.Przyprawiamy z reguły minimalistycznie - samą
solą i
pieprzem.Świetnie nadaje się zarówno na patelnie, jak i na grilla.Poniżej prezentuję
stek z
polędwicy wołowej, podany z
ziemniakiem pieczonym z
masłem,
śmietaną,
boczkiem i
serem.
Stek zrobiony według tego przepisu jest idealnie krwisty i idealnie świeży =)


Potrzebne będą (do wykonania
steków, przepis na
ziemniaka zostanie podany w osobnym wpisie):-
steki z
polędwicy wołowej o grubości 2,5 - 3 cm-
sól-
pieprz
Na zdjęciu powyżej widzimy różne rodzaje
steków wołowych: oprócz
steków z
polędwicy wołowej (filet mignon), są również New York Strip z
rostbefu, Ribeye z
antrykotu i T-Bone z
rostbefu i małego kawałka
polędwicy.Sposób wykonania:1)
Steki lekko solimy i
pieprzymy.2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na bardzo dużym ogniu.3) Następnie nakładamy
steki (
łopatką lub ręką, ponieważ nie wolno ich przekłuwać, bo wyciekną
soki) i smażymy je po 4-6 minut (ja robię 5 minut) z każdej strony, z tym zastrzeżeniem, że obracamy je tylko 1 raz, żeby powierzchnia się raz, a dobrze przypiekła. Jeśli będziemy przewracać więcej
razy, to
stek może zacząć puszczać
soki i nie spiecze się w sposób właściwy (najdelikatniej rzecz ujmując, a mówiąc wprost - możemy "zabić"
stek i nie będzie nadawał się do jedzenia).4) Po zdjęciu z patelni, kładziemy
stek na desce lub talerzu i przykrywamy go, np. folia aluminiową (ale tak, żeby dochodziło powietrze), na 4-6 minut, aby
mięso "doszło" w środku.Powyższy przepis opracowałem na podstawie mojego blisko dziesięcioletniego doświadczenia ze
stekami z
polędwicy wołowej.

Smacznego =)Agnieszka / Maciek