ßßß

Potrzebne będą (do wykonania steków, przepis na ziemniaka zostanie podany w osobnym wpisie):- steki z polędwicy wołowej o grubości 2,5 - 3 cm- sól- pieprz
Na zdjęciu powyżej widzimy różne rodzaje steków wołowych: oprócz steków z polędwicy wołowej (filet mignon), są również New York Strip z rostbefu, Ribeye z antrykotu i T-Bone z rostbefu i małego kawałka polędwicy.Sposób wykonania:1) Steki lekko solimy i pieprzymy.2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na bardzo dużym ogniu.3) Następnie nakładamy steki (łopatką lub ręką, ponieważ nie wolno ich przekłuwać, bo wyciekną soki) i smażymy je po 4-6 minut (ja robię 5 minut) z każdej strony, z tym zastrzeżeniem, że obracamy je tylko 1 raz, żeby powierzchnia się raz, a dobrze przypiekła. Jeśli będziemy przewracać więcej razy, to stek może zacząć puszczać soki i nie spiecze się w sposób właściwy (najdelikatniej rzecz ujmując, a mówiąc wprost - możemy "zabić" stek i nie będzie nadawał się do jedzenia).4) Po zdjęciu z patelni, kładziemy stek na desce lub talerzu i przykrywamy go, np. folia aluminiową (ale tak, żeby dochodziło powietrze), na 4-6 minut, aby mięso "doszło" w środku.Powyższy przepis opracowałem na podstawie mojego blisko dziesięcioletniego doświadczenia ze stekami z polędwicy wołowej.
Smacznego =)Agnieszka / Maciek