Wykonanie
Od Agnieszki, dla
Maćka co chce zostać myśliwym :o)

Potrzebne będą:- polędwiczka z dzika (ew.
świni hodowlanej)-
przyprawy:
sól,
pieprz, Marynata Staropolska Kamis (lub inna przyprawowa mikstura zawierająca
czosnek i
jałowiec)-
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek- kilka
ziemniaków pokrojonych na nieduże części- 20-30g
suszonych borowików krojonych w plastry- łyżka
masła-
koperek lub inna świeża
zielenina do dekoracji

Sposób wykonania:1) Polędwiczkę nacieramy
przyprawami, smarujemy
olejem i odstawiamy na ok. godzinę w temperaturze pokojowej, w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie się piekła.

2) Tuż przed pieczeniem dokładamy do
mięsa pokrojone
ziemniaki, które solimy,
pieprzymy i skrapiamy
olejem.

3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. Temperatura wewnętrzna
mięsa (w najgrubszym miejscu) powinna wynosić 60-65 stopni C po upieczeniu, aby polędwiczka była nadal różowa i soczysta. W połowie pieczenia przewracamy
mięso na drugą stronę.
Ziemniaki również lekko mieszamy / przewracamy, aby opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.4) W międzyczasie przygotowujemy
grzyby: płuczemy i zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku w malym rondelku. Gdy namokną (ok. 20-30 minut), gotujemy bez przykrycia (ok. 15 minut) do odparowania większości
wody. Przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz dodajemy
masło na samym końcu, aby wytworzył się lekki sos.5) Na pokrojone
mięso wykładamy
grzyby (w formie sosu) i podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu pieczone
ziemniaki i duszona
kapusta z
koperkiem).



Smacznego =)