Wykonanie
Cześć =)
Kurczak w
winie to popularne danie pochodzące z kuchni francuskiej (Coq au Vin). Tradycyjnie występuje w tej potrawie nawet nie
kurczak, ale kogut,którego twarde
mięso mięknie podczas długiego duszenia w
winie. Wykonanie takiej potrawy wymaga wielu godzin, czego nie będziemy dziś prezentować.Natomiast oto jak można zrobić bardzo szybką i zminimalizowana wersję oddającą podobny smak -
kurczaka duszonego w
winie z
cebulą i
pieczarkami =)

Potrzebne będą:- 1 pierś kurczacza (pojednyncza)- 2 łyżki
oliwy- 2 łyżki ciemnego
sosu sojowego- grubo zmielony
czarny pieprz- 1 łyżeczka
masła (lub mniej),- 1 mała
szalotka (lub inna
cebula)- 8-10
pieczarek w plasterkach- 1 szklanka
wytrawnego białego wina-
kiełki brokuła (lub inne)Sposób wykonania:1)
Mięso kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miseczki, mielimy na
mięso pieprz (dużo i grubo), dodajemy
oliwę i
sos sojowy, marynujemy 20-30 min.2) Na patelni, na odrobinie
masła, szklimy bardzo drobno posiekaną
szalotkę oraz
pieczarki.3) Dodajemy kawałki
mięsa i rumienimy nieco (minuta).4) Wszystko zalewamy
winem i gotujemy odkryte do odparowania cieczy przynajmniej o połowę (kilka minut), po czym przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut.Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami. Można udekorować
kiełkami brokuła.Smacznego =)A do tego, oczywiście, lampka
wina(inspiracja przepisu pochodzi z bloga Ekscentryczny Parowar)Agnieszka