ßßß Cookit - przepis na Prosty i minimalistyczny kurczak w winie

Prosty i minimalistyczny kurczak w winie

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Kurczak w winie to popularne danie pochodzące z kuchni francuskiej (Coq au Vin). Tradycyjnie występuje w tej potrawie nawet nie kurczak, ale kogut,
którego twarde mięso mięknie podczas długiego duszenia w winie. Wykonanie takiej potrawy wymaga wielu godzin, czego nie będziemy dziś prezentować.
Natomiast oto jak można zrobić bardzo szybką i zminimalizowana wersję oddającą podobny smak - kurczaka duszonego w winie z cebulą i pieczarkami =)
Potrzebne będą:
- 1 pierś kurczacza (pojednyncza)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- grubo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka masła (lub mniej),
- 1 mała szalotka (lub inna cebula)
- 8-10 pieczarek w plasterkach
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- kiełki brokuła (lub inne)
Sposób wykonania:
1) Mięso kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miseczki, mielimy na mięso pieprz (dużo i grubo), dodajemy oliwę i sos sojowy, marynujemy 20-30 min.
2) Na patelni, na odrobinie masła, szklimy bardzo drobno posiekaną szalotkę oraz pieczarki.
3) Dodajemy kawałki mięsa i rumienimy nieco (minuta).
4) Wszystko zalewamy winem i gotujemy odkryte do odparowania cieczy przynajmniej o połowę (kilka minut), po czym przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Można udekorować kiełkami brokuła.
Smacznego =)
A do tego, oczywiście, lampka wina
(inspiracja przepisu pochodzi z bloga Ekscentryczny Parowar)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/prosty-i-minimalistyczny-kurczak-w-winie.html