Wykonanie


Gotuj w zdrowym stylu!Dzisiaj uczta smaków i aromatów, ba! Kolorów też pod dostatkiem! Gotujemy zdrowo i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej. W ramach akcji organizowanej na durszlak.pl, przedstawiam Państwu zdrowe gnocchi o smaku lawendy i
melisy, przygotowane z
kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych
jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam!Zapraszam!

Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków
melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni przenoszę się do fioletowych pól Prowansji ;-). Smak równoważy sos z naszych
polskich jagód, z dodatkiem kilku ziarnek
wanilii. Hmmm to jest coś ;)

SKŁADNIKI: na gnocchi:- 1/2 paczuszki
kaszki kuskus Kupiec- 2 łyżki czubate
serka śmietankowego- świeża lawenda 1/2 łyżeczki- listki
melisy posiekane- 2 łyżki
mąki pszennej- 1 duże
jajkoKaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Po przygotowaniu wystudź całkowicie,
posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto.Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki.Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj 2 - 3 minuty, w osolonej wodzie.sos
jagodowy:- 200 g
jagód- 2 łyżeczki płaskie
cukru brązowego- 150 ml
wody- ziarenka z
laski wanilii- 1/2 łyżeczka
mąki ziemniaczanejW rondelku zagotuj
jagody, z
wodą,
wanilią i
cukrem. Gotuj 2- 3 minuty, dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie
mąkę ziemniaczaną. Gotuj jeszcze 2 minuty.Kluseczki polewaj od razu gorącym sosem
jagodowym.Ozdób listkami
melisy.


Życzę smacznego!Buzie będą na pewno fioletowe i bardzo, bardzo zadowolone!;-))))Pięknego Dnia Życzę!