Cześć!Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik z biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym!Serdecznie zapraszam!SKŁADNIKI:- paczka biszkoptów podłużnych- tabliczka gorzkiej czekoladyBiszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła .Masa czekoladowa:- 1 opakowanie serka Mascarpone- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej- 2 łyżki żelatyny- 100 ml mleka- 2 czubate łyżki cukru pudruŚmietanę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona), dodaj cukier.Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku (najlepiej włóż do mleka i wstaw do mikrofal na 2 minuty).Serekmascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie.Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę.Po tym czasie robimy bitą śmietanę.Masa śmietanowa:- 250 ml śmietany 36%- 1 łyżka żelatyny namoczonej w gorącej wodzie- 1/2 tabliczki czekoladyŚmietanę ubijaj na najwyższych obrotach mikserem, dodawaj po troszku żelatyny. Masę wyłóż na wierzch. Gdzie nie gdzie powkładaj biszkopty. Polej rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.SMACZNEGO!ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!PIĘKNEGO DNIA!