ßßß Cookit - przepis na Torcik na zimno z biszkoptami!

Torcik na zimno z biszkoptami!

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik z biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym!
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI:
- paczka biszkoptów podłużnych
- tabliczka gorzkiej czekolady
Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła .
Masa czekoladowa:
- 1 opakowanie serka Mascarpone
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Śmietanę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona), dodaj cukier.
Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku (najlepiej włóż do mleka i wstaw do mikrofal na 2 minuty).
Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie.
Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę.
Po tym czasie robimy bitą śmietanę.
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka żelatyny namoczonej w gorącej wodzie
- 1/2 tabliczki czekolady
Śmietanę ubijaj na najwyższych obrotach mikserem, dodawaj po troszku żelatyny. Masę wyłóż na wierzch. Gdzie nie gdzie powkładaj biszkopty. Polej rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
SMACZNEGO!
ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!
PIĘKNEGO DNIA!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/06/torcik-na-zimno-z-biszkoptami.html