Wykonanie

Pysznie!Zapraszam!


Sezon na
szparagi w pełni, ulubionym daniem ze
szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na
mleku kokosowym z dodatkiem
chili i
szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco!Wiosna na talerzu!

SKŁADNIKI:- pęczek
szparagów- puszka
mleka kokosowego- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 2 ząbki
czosnku-
chili świeże-
woda-
sól-
ryż jaśminowy
Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki. W rondlu roztapiamy
masło i
oliwę, dodajemy posiekane
chili, i przeciśnięty
czosnek, jak i pokrojone
szparagi (same główki odłóż na bok dodamy je pod koniec gotowania). Smażymy 2 minuty, dodajemy
ryż i wlewamy po 100 ml
mleka kokosowego. Mieszamy ciągle, czekamy aż
ryż wchłonie
mleko. Znowu dodajemy
mleko, czekamy aż
ryż wchłonie ciągle mieszając. Jak
mleko się skończy dodajemy osoloną
wodę. Mieszamy do momentu aż
ryż będzie miękki. Pod sam koniec gotowania (max 7 minut przed końcem) dodajemy główki
szparagów.Doprawiamy
solą.Gotowe!Smacznego!