Wykonanie


Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z
mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie
polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu!Smacznego!SKŁADNIKI:NA CIASTO KRUCHE:- 3
żółtka- 250 g
mąki pełnoziarnistej- 100 g
mąki pszennej- 50 g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 200 g
margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka
śmietany- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSzybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.
MAK:- 1 puszka gotowej masy makowej- paczka
bakalii- 100 ml
koniaku- 4 krople
zapachu pomarańczowego- 3
białkaBakalie zalej
koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli.Wszystkie w/w składniki wymieszaj.Wyłóż na wylepioną
ciastem tortownicę.Piecz 60 minut w 185 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) włącz termoobieg.Makowca po wystudzeniu polej
polewą czekoladową!Gotowe!