Wykonanie

Sezon na
dynię w pełni, u mnie
dynia ciągle na talerzu. Uwielbiam ją chyba w każdej postaci, a w tym roku nie boję i się i eksperymentuję z
dynią na wszelakie sposoby i jak na razie wychodzą obłędne przepisy. Jestem mile zaskoczona jak łatwo można
dynię połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski
makaron włoski lasagne, który połączyłam z
bakłażanem i obłędnym sosem
dyniowym. Pysznie!SKŁADNIKI:- 1
dynia mała- 3 ząbki
czosnku- 1 1/2
bakłażana- 5
jajek-
serek śmietankowy-
chili świeże- 1
szalotka- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 7 małych
oscypków wędzonychWykonanie:- posiekaj
cebulę-
szalotkę i
czosnek, zeszklij na
maśle-
dynię kroimy ze skórą, usuwamy pestki, pieczemy w piekarniku przez 45 minut.- miąższ oddzielamy od skórki- w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną
cebulkę i
czosnkiem,
serek śmietankowy,
jajka, dodaj posiekane
chili-
bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż
bakłażan puści sok- naczynie żaroodporne wysmaruj
masłem i
oliwą ułóż plastry
bakłażana, plastry
makaronu, plastry
bakłażana, plastry
makaronu aż do wyczerpania składników. Całość zalej masą
dyniową. Na wierzch ułóż pokrojone
oscypki. Zapiekaj 55 minut w temp. 200 stopni C.Smacznego!