Wykonanie
Nastał czas na jesienne warzywa, w tym oczywiście na
dynie. Tutaj gdzie mieszkam bardzo popularna jest jedna z jej odmian -
dynia piżmowa, od zwykłej, pomarańczowej dyni, różni się właściwie tylko kształtem, ponieważ w smaku jest bardzo podobna, choć może nieco bardziej słodka. Jednak, jeżeli traficie na nią w sklepie, to radzę kupić i spróbować coś z niej przygotować, a zupa to jedna z potraw do których to warzywo wyśmienicie się nadaje. Postanowiłam ją przygotować na podstawie przepisu z książki, o której już niegdyś wspominałam "A Soup for Every Day", choć nieco go po swojemu zmodyfikowałam;) Jest to bardzo smaczna, sycąca, słodka zupa z delikatnie piekącym smaczkiem
chili i nutką
kokosa. Polecam!

1 duża
dynia piżmowa2 średnie
cebule2 duże ząbki
czosnku1
papryczka chili2 cm utartego korzenia
imbiru1 łyżka
oliwy1 czubata łyżka
masłalitr
bulionu warzywnego50g
śmietanki kokosowejsół,
pieprzczarnuszka (opcjonalnie)W garnku rozgrzać
oliwe i
masło, przesmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek, gdy
cebula się zeszkli dodać drobno pokrojoną
papryczkę chili (sprawdźcie jej ostrość, najlepiej jest to zrobić czubkiem
języka i dodajcie tyle ile uważacie za stosowne, nie każdy bowiem lubi bardzo ostre dania. Moja zupa była naprawdę ostra, ponieważ dodałam prawie całą papryczkę birds eye (jedną z ostrzejszych)) i
imbir. Dokładnie wymieszać, dodać obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę
dynie. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę smażyć, następnie dolać
bulion, a gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować kilkanaście minut, lub aż
dynia będzie miękka. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać
śmietankę kokosową i delikatnie podgrzewać aż ta się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać natychmiast posypaną
czarnuszką.


Smacznego!