Wykonanie
Czas na robienie
konfitur,
dżemów i
przetworów na zimę ;-)Ja robię tylko
dżemy i
konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihiProsty i pyszny
dżem z dyni z dodatkiem
gruszek, rozgrzewającego
imbiru i
cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach
cynamonu i dyni mniamiii!Do roboty!Składniki:- 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę- 500 g
gruszek obranych i pokrojonych w kostkę- 1 cm świeżego korzenia
imbiru- 1 łyżeczka
cynamonu- 1,5 szklanki
cukru (jeżeli lubicie
dżemy wysokosłodzone podwójcie porcję)- 100 ml
wodyDynię,
gruszki i
imbir zagotuj z dodatkiem
wody i
cukru w dużym garnku. Co jakiś czas mieszając gotuj 2 godziny, bez pokrywki, tak aby nadmiar
wody wyparował. Wyłącz gaz i zostaw na całą noc. Rano zagotuj masę ponownie i gotuj 30 minut, pod sam koniec dodaj
cynamon. Zmiksuj blenderem. Zagotuj. Gorącą masę przekładaj do słoiczków i jak najszybciej zakręcaj. Słoiki odstawiaj do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji przez 24h .