Wykonanie


;-)Dzień Dobry!Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki
drożdżowe z
dżemem z
borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z
kawą z mlekiem... Kto chętny???


Składniki:- 1 kg
mąki- 500ml ciepłego
mleka- 1/2 paczki
drożdży- 200 g
cukru- 150 g
margaryny- 2 całe
jajka- 2
żółtka-
zapach cytrynowy-
mąka do podsypywania- słoiczek
dżemu z
borówki amerykańskiejMleko podgrzać.
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i niewielką ilość
mleka. Wymieszać z odrobiną
mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn
mąką i odstawić na 10 minut.Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski
mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy
jajka z
cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (
masło rozpuszczamy w rondelku).
Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia
mięśni rąk ;-)Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki,
dżem możecie zawijać w środek lub układać na wierzch.
Bułki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzla
żółtkiem jaja, posypujemy kruszonką, składniki poniżej! Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przed pieczeniem.Pieczemy 25-30 minut. na kruszonkę:-150 g
mąki- 80 g
cukru- 150 g
masłaSMACZNEGO ;-)

POZDRAWIAM CIEPLUTKO ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!MIŁEGO DNIA!;-)