ßßß Cookit - przepis na Stokrotka

Stokrotka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250 g mąki
5 dag cukru
4 dag masła ( roztopić)
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/2 dag drożdży
olejek cytrynowy
1 cukier waniliowy
1 żółtko
dżem / powidła
Kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
1. Drożdże, jedną łyżką cukru, połowę mleka i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.
3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.
4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).
5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.
Smacznego!!!
Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/04/stokrotka.html