Wykonanie

Składniki:250 g
mąki5 dag
cukru4 dag
masła ( roztopić)1/2 szklanki ciepłego
mleka2 i 1/2 dag
drożdżyolejek cytrynowy1
cukier waniliowy1
żółtkodżem / powidłaKruszonka:1 łyżka
mąki1 łyżka
masła2 łyżki
cukruSposób wykonania:1.
Drożdże, jedną łyżką
cukru, połowę
mleka i 2 łyżki
mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Wszystkie pozostałe składniki (poza
masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem.
Potem jeszcze raz wyrabiamy.3. Dodajemy
masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub
dżem ( u mnie były to
powidła śliwkowe).5.
Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.Smacznego!!!Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie
