ßßß
Składniki:250 g mąki5 dag cukru4 dag masła ( roztopić)1/2 szklanki ciepłego mleka2 i 1/2 dag drożdżyolejek cytrynowy1 cukier waniliowy1 żółtkodżem / powidłaKruszonka:1 łyżka mąki1 łyżka masła2 łyżki cukruSposób wykonania:1. Drożdże, jedną łyżką cukru, połowę mleka i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.Smacznego!!!Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie