Wykonanie

Składniki :- 7 filetów
śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby nie były zbyt słone! )- 1 szt
jabłka najlepiej kwaskowate- 2
ziemniaki ugotowane- 1/2
cebuli- 3 łyżki
majonezu- 4 łyżki
jogurtu greckiego- 1 łyżka
śmietany 30%-
sól i
pieprzWykonanie:
Śledzie namaczamy w wodzie, kilka
razy ją wymieniamy, aby
śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy je na większe kawałeczki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy na sito, przelewamy wrzącą
wodą, dwa
razy,
cebula w ten sposób zmięknie i nie będzie ostra. Studzimy i wyciskamy w dłoniach.
Jabłko kroimy w kostkę, ugotowane
ziemniaki również w kosteczkę.
Jabłko,
ziemniaki i
cebulę, mieszamy z
majonezem,
jogurtem i
śmietaną, dodajemy
śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero
sałatkę do smaku
solą i
pieprzem, ponieważ słone
śledzie już częściowo "
nasolą"
sałatkę.
Sałatka najlepsza jest po okolo 12 godzinach marynowania w lodówce. Jest rewelacyjna!Polecam na wigilijny stół ;-)

Zapraszam na FB!Miłego Dnia!!!