Wykonanie

Kochani to kolejny przepis z użyciem pięknie pomarańczowej dyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego
imbiru i pasty tajskiej
curry, okraszony grzankami skąpanymi w
oliwie z oliwek i
maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna
szynka Serrano - hiszpańska
szynka dojrzewająca.składniki na zupę - krem z dyni:- 1kg dyni- 2 gałązki świeżego
rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki- około 3 cm korzenia
imbiru (posiekać)- 2 łyżki tajskiej pasty
curry-
sól,
pieprz- 150ml
śmietanki 30%- 3 ząbki
czosnku- 5 łyżek
oliwy z oliwek najlepiej włoskiej- 2 łyżki
masła- 1/2
kostki rosołowej drobiowej
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie i
maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy
czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy
wodą, tak aby cała
dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz
śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy, stawiamy na ogniu dodajemy
śmietankę zagotowujemy. Gotowe!Grzanki:
Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy
masło i
oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.
Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu.

Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często wracać do złoto- pomarańczowej zupy dyniowej!Pozdrawiam cieplutko!Kocham jesień! ;-)akcja kulinarna: