Potrawy z mięsa wieprzowego występują w niezliczonych wariantach i pod różnymi nazwami. Często stosowane zamiennie określenia: "bitki", "rolada", wskazują na najpopularniejszy rodzaj zrazów – wykonywane z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa. U mnie dziś w pomidorach- wyszły naprawdę pysznieSkładniki:½ kg mięsa wieprzowego bez kości2 łyżki mąki4 łyżki oliwy½ szklanki wina wytrawnego1 puszka pomidorów (400 gram)4 ząbki czosnku1 łyżeczka ziół prowansalskichsól do smakupapryka mielona do smakucukier do smakunatka pietruszkiWykonanie:Mięso opłukać, natrzeć przyprawami i utłuc tłuczkiem, następnie mięso przełożyć na patelnię i obrumienić na oliwie razem z mąką. Mięso przełożyć do rondla, podlać winem i dusić na bardzo wolnym ogniu około ½ godziny. Pomidory z puszki przelać do mięsa, wsypać zioła, dodać zmiażdżony czosnek i udusić do miękkości. Gotową potrawę posypać natką pietruszki i w razie potrzeby doprawić.