Wykonanie
Składniki:
pomidory 2 kg
czosnek 2 ząbki
czosnek granulowany ½ łyżki
bazylia suszona ½ łyżki
zioła prowansalskie wg uznania
oliwa 1,5 szklanki
sól,
cukier po łyżeczceWykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (trochę pestek zostawić - dodadzą aromatu). Ułożyć ścisło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać
zioła z
czosnkiem granulowanym,
solą i
cukrem. Mieszanką posypać
pomidory. Suszyć w piekarniku w temp. 50-60 stopni przez ok. 6 godzin. Muszą być elastyczne. Przełożyć do słoiczków. Dodać ząbek
czosnku. Zalać gorącą
oliwą. Mocno Zakręcić, odstawić do góry dnem. Już po 3 dniach są gotowe do spożycia.