ßßß
Składniki:pomidory 2 kgczosnek 2 ząbkiczosnek granulowany ½ łyżkibazylia suszona ½ łyżkizioła prowansalskie wg uznaniaoliwa 1,5 szklankisól, cukier po łyżeczceWykonanie:Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (trochę pestek zostawić - dodadzą aromatu). Ułożyć ścisło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać zioła z czosnkiem granulowanym, solą i cukrem. Mieszanką posypać pomidory. Suszyć w piekarniku w temp. 50-60 stopni przez ok. 6 godzin. Muszą być elastyczne. Przełożyć do słoiczków. Dodać ząbek czosnku. Zalać gorącą oliwą. Mocno Zakręcić, odstawić do góry dnem. Już po 3 dniach są gotowe do spożycia.