ßßß Cookit - przepis na Kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu

Kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Moje nowe odkrycie kulinarne :) Nie spodziewałam się, że z ryżu można przygotować tak pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na taką przyjemność można sobie pozwolić :)
Składniki:
½ szklanki ryżu
1 szklanka bulionu ryżowego
4 łyżki wytrawnego białego wina
8 dag masła
1 cebula
10 dag żółtego sera
1 jajko
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach masła, po czym wsypać ryż i zeszklić razem. Następnie wlać wino, bulion i gotować 15 minut, mieszając w co kilka minut. Garnek z potrawą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała.
Do jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/11/kulki-ryzowe-smazone-na-gebokim-tuszczu.html