Wykonanie
Moje nowe odkrycie kulinarne :) Nie spodziewałam się, że z
ryżu można przygotować tak pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na taką przyjemność można sobie pozwolić :)

Składniki:½ szklanki
ryżu1 szklanka
bulionu ryżowego4 łyżki
wytrawnego białego wina8 dag
masła1
cebula10 dag
żółtego sera1
jajkobułka tarta do panierki
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach
masła, po czym wsypać
ryż i zeszklić razem. Następnie wlać
wino,
bulion i gotować 15 minut, mieszając w co kilka minut. Garnek z potrawą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała.

Do jeszcze ciepłego
ryżu dodać
starty ser,
jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w
bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu.