Wykonanie
Jakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William David przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów.Pozbycie się
mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika
chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś, co mogłoby zastąpić
mąkę pszenną.Dlatego na początek omówmy- BEZPSZENNE
MĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach korzystałam z materiałów udostępnionych na stronach www.bio-kiosk.pl, www.biosklep.eu, biokurier.pl, www.eko-market.pl oraz vegabutik.pl)
Mąka z pestek dyni

Jest bogatym źródłem łatwo strawnego
białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we
krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki
czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.koszt : 6 , 90-8 , 90 zł/ 300 gram
Mąkę można kupić z sklepach ekologicznych lub spróbować przyrządzić samemu (pestki są miękkie i łatwo je zmielić).
Mąka z
ciecierzycy
Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej
mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i
sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o
białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić
bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.koszt : 8 , 88 , 8-15 , 00 zł/ 500 gram
Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych
Mąka ryżowa bezglutenowa

Do wyrobu
mąki ryżowej można użyć zarówno
ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku
mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy
pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku.
Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę.Koszt : 5-8 zł/ 500 gram
Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych

Szerokie zastosowanie tej
mąki w żywieniu jest związane z jej dużą wartością dietetyczną. Zawiera ona dużo
białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość
skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i
pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach.Koszt : około 6zł/ 500 gram
Mąka dostępna w większości sklepów spożywczychMączka i
mąka migdałowa
Mąka i mączka migdałowa jest spośród wszystkich zdrowych mąk produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak
migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości
białka (ok. 20%).
Mąkę stosujemy do zagęszczania zup,
sosów, past i pasztetów.koszt : 12 , 5- 30 , 00 zł/ 300 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak
mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (
mąka- mielone
migdały blanszowane, mączka-
migdały mielone w całości)Mączka z ziarna
sezamowego
Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna
sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z
papryki,
sera,
cebuli.koszt : około 8 zł/ 250 gramW sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren
sezamowych.Mączka z
ziaren słonecznika
Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych
ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do
kawy). Idealny jako wzbogacający
smakowo dodatek do wypieków, deserów,
musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką
migdałową.koszt : około 6-8 zł/ 350 gramProdukt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych.
Mąka z
orzechów włoskich
Mąka z
orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem
orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej.Koszt : około 10zł/ 250 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną
mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka
lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka.Koszt : ok. 23zł/ 500 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka z
kasztanów
Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone
kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku
ciastek oraz jako dodatek do wypieku
chleba i smażenia naleśników, zagęszczania
sosów i zup.Koszt : 23zł /400 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych