ßßß Cookit - przepis na Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William David przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów.
Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś, co mogłoby zastąpić mąkę pszenną.
Dlatego na początek omówmy- BEZPSZENNE MĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach korzystałam z materiałów udostępnionych na stronach www.bio-kiosk.pl, www.biosklep.eu, biokurier.pl, www.eko-market.pl oraz vegabutik.pl)
Mąka z pestek dyni
Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.
koszt : 6 , 90-8 , 90 zł/ 300 gram
Mąkę można kupić z sklepach ekologicznych lub spróbować przyrządzić samemu (pestki są miękkie i łatwo je zmielić).
Mąka z ciecierzycy
Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.
koszt : 8 , 88 , 8-15 , 00 zł/ 500 gram
Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych
Mąka ryżowa bezglutenowa
Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę.
Koszt : 5-8 zł/ 500 gram
Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych
Szerokie zastosowanie tej mąki w żywieniu jest związane z jej dużą wartością dietetyczną. Zawiera ona dużo białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach.
Koszt : około 6zł/ 500 gram
Mąka dostępna w większości sklepów spożywczych
Mączka i mąka migdałowa
Mąka i mączka migdałowa jest spośród wszystkich zdrowych mąk produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów.
koszt : 12 , 5- 30 , 00 zł/ 300 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości)
Mączka z ziarna sezamowego
Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli.
koszt : około 8 zł/ 250 gram
W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren sezamowych.
Mączka z ziaren słonecznika
Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową.
koszt : około 6-8 zł/ 350 gram
Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych.
Mąka z orzechów włoskich
Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej.
Koszt : około 10zł/ 250 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka.
Koszt : ok. 23zł/ 500 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Mąka z kasztanów
Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów i zup.
Koszt : 23zł /400 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/kuchnia-bez-pszenicy-bezpszenne-maki.html