Wykonanie
Dziś na obiad polecam...
syrop z
cebuli! Oczywiście dla wszystkich chorujących. Mówiąc całkiem
serio, podczas choroby pewnie nie macie ochoty na zbyt wiele, zatem taki
syrop będzie jak znalazł (dla zdrowia). Nie mówię tu o kwestii smakowej, chociaż przyznam szczerze, że
syrop z
cebuli wyjątkowo mi smakuje. Jest pomocny w walce z przeziębieniem, szczególnie mam na myśli kaszel. Uwierzcie - testuję na sobie od kilku dni. Jak powszechnie wiadomo,
cebula jest bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze; zawartość w 100 g - 875 liczona w jednostkach ORAC*). Zapobiega chorobom
serca, zawiera bardzo dużo selenu, cynku i co najważniejsze - glutation, który jest jednym z głównych narzędzi systemu immunologicznego organizmu.
Cebula jest zaliczana do grupy żywności najlepszej dla
serca . Moi
Drodzy, zatem warto jeść
cebulę nie tylko podczas przeziębienia, ale także dla ochrony
serca.Weźmy:- 1
cebulę,- cukier/miód,- szklany słoik.
Cebulę kroimy na plasterki, układamy ciasno 1/3 z całości na dnie słoika. Posypujemy cukrem/smarujemy
miodem, układamy kolejną warstwę, posypujemy cukrem/smarujemy
miodem... i tak do momentu, aż skończy się
cebula. Słoik zamykamy/zakręcamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Sok, który puści
cebula jest naszym
syropem (można go zlać do osobnego naczynia). Dawkowanie to: 3
razy dziennie po 1 łyżce dla dorosłych, a po 1 łyżeczce dla dzieci.
Syrop przechowujemy w lodówce. Wracajcie do zdrowia!*dane pochodzą z książki "
Serce kobiety" Daniele Hermann.