Wykonanie
Langosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie!

Składniki:½ kg
mąki pszennej2 dag
drożdży30 dag gotowanych
ziemniaków200 ml
mleka1 łyżeczka
soliolej do smażenia20 dag
sera żółtego200 ml gęstej
śmietanyWykonanie:W odrobinie ciepłego
mleka rozpuścić dokładnie
drożdże, wsypać
mąkę,
sól i dodać dobrze zmielone
ziemniaki oraz resztę
mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej
mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać
olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać
startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej
śmietany.