Wykonanie
Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam
białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie.Prezentowałam już
ciasteczka z samych
białek, makowiec z samych
białek, a dziś
pora na
biszkopt.Niewiarygodne, że z kilki
białek, z dodatkiem odrobiny
cukru i kilku łyżeczek
mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki!

Składniki:4
białka jaj3 łyżki
cukru1
cukier waniliowy5 łyżek
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
aromat cytrynowy1 łyżka
oliwy½ kg
jabłekWykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo
cukier, następnie postawić naczynie z ubitą piana na garnek z wrzącą
wodą i ubijać do momentu zgęstnienia piany. Garnek zdjąć z pary, dodać
mąkę, kilka kropel aromatu,
cukier waniliowy i
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i dokładnie, wrzucić obrane pokrojone
jabłka. Wyłożyć do formy posmarowanej
oliwą i piec w temperaturze 150 stopni około ½ godziny.