Wykonanie
Uwielbiam to ciasto z kilku powodów. Przede wszystkim jest bardzo łatwe w wykonaniu, ekspresowe i co najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne).

Składniki:1 szklanka
maślanki2
jaja2 ½ szklanki
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody½ szklanki
oleju½ szklanki
cukru2
cukry waniliowe1 kg świeżych
owoców lub mrożonych1 płat
ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie)tłuszczwiórki do formyWykonanie:Ubijamy
jajka z
cukrem na pulchną masę i wlewamy
maślankę, następnie
olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami, po czym wlewamy ciasto i na nim układamy
owoce. Z
ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości tortownicy i nakrywamy
owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut.