ßßß
Składniki:3 szklanki mąki tortowej5 dag drożdży¾ kostki masła3 jaja¾ szklanki cukru1 szklanka mleka 2%2 łyżki oliwy1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczyRodzynki lub suszona żurawina½ łyżeczki soliWykonanie:Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło.
Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7-8 godzin.
Ja ciasto piekłam na dużej formie, jednak lepiej upiec w dwóch keksówkach- wówczas wygodniej się kroi gotową drożdżówkę. Można przygotować rano przed pracą, a po powrocie włożyć do piekarnika.Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.