Wykonanie
Jeden z moich ulubionych przepisów na drożdżówkę :) Rano wszystko zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia, a po pracy upiec. Pychota!

Składniki:3 szklanki
mąki tortowej5 dag
drożdży¾ kostki
masła3
jaja¾ szklanki
cukru1 szklanka
mleka 2%2 łyżki
oliwy1
aromat pomarańczowy lub skórki
pomarańczyRodzynki lub
suszona żurawina½ łyżeczki
soliWykonanie:
Drożdże wymieszać z
cukrem, dodać
jaja i rozpuszczone w szklance gorącego
mleka masło.

Dosypać
mąkę,
sól, aromat,
oliwę,
rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7-8 godzin.

Ja ciasto piekłam na dużej formie, jednak lepiej upiec w dwóch keksówkach- wówczas wygodniej się kroi gotową drożdżówkę. Można przygotować rano przed pracą, a po powrocie włożyć do piekarnika.Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.