Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków).Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny).Składniki:40 dag białego sera20 dag kaszy manny2 jaja6 dag mąki2 łyżki mleka2 dag margaryny2 łyżki masłaBułka tartaWykonanie:Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zmielony ser, mleko, kaszę mannę i pozostawić na chwilę, aż manna wchłonie składniki.Następnie wsypać mąkę i dodać ubitą pianę z białek. Formować małe knedelki, obtaczać w mące i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić i podawać polane masłem stopionym z bułką tartą.