Wykonanie
Składniki :



20 dag tłustego, dobrego
białego sera5 dag
kaszy manny2
jajka6 dag
masłaokoło 3
mąki, jeśli
ser jest twardy
mąka może być niepotrzebnaokoło 5 łyżek
mlekasól,
bułka tartaPrzygotowanie :
Kaszę mannę zalewamy na pół godziny
mlekiemSer mielimy, dodajemy do niego miękkie
masło i kolejno
żółtka,
kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do całości - mieszamy, solimyJeśli masa będzie zbyt miękka dodajmy
mąkę, by ciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając jedną kluskę na wrzątek )W garnku gotujemy posoloną
wodę i na wrzątek wrzucamy łyżką okrągłe kluseczki wielkości dużego
orzecha włoskiego. Ja robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątekGotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środkuPolewamy
masełkiem z
tartą bułką.Z tych składników klusek starcza dla jednej głodnej osoby, ale i dwie też się najedzą :)