Wykonanie
To wspaniale, że ktoś wymyślił różne dania, do których można dodać słowo "leniwe". Na przykład ostatnio jadłem gołąbki... "leniwe". Co znaczy, że do ich wykonania potrzebne były takie same składniki jak do zwykłych, ale zamiast lepić misterne zawiniątka wrzucało się to wszystko w wirujące ostrza miksera i włala! Zaletą pierogów leniwych jest jednak to, że smakują o niebo lepiej niż nieleniwe...Co jest potrzebne do wykonania pierogów leniwych?
Ser biały (dwie paczki)Ze dwa
jajaTrochę
mąkiCukierBułka tartaMargarynaWygląda to mniej więcej tak, że do michy wrzucamy
sery i rozcieramy widelcem na papkę. Do tego wrzucamy
żółtka od
jajek.
Białka wrzucamy do osobnego pojemnika, solimy i ubijamy aż będzie piana, co będąc do góry nogami nadal się trzymie pojemnika. Pianę wrzucamy do miski z
serem, podsypujemy
mąką i mieszamy aż będzie tzw. "ciasto".Jak to jest z tą mąką? Otóż im mniej, tym pierogi będą smaczniejsze. Ale bez
mąki nie będziemy w stanie uformować idealnych kulek bo wszystko będzie się nam lepiło do łap a co gorsza w garnku może się rozwalić. Tak więc trzeba wyczuć tzw. złoty środek. W przypadku klusek śląskich wszystko jest jasne. Tutaj nie.Kiedy już uzyskamy konsystencję bliską ideałowi, robimy ruloniki, kroimy na fragmenty z których lepimy kuleczki. No i tu zdradzę Wam sekret - ja
daję dość mało
mąki. Ciasto się lepi, ale ja
mączę deskę, talerz i ręce. Dzięki temu
mąka jest na zewnątrz pieroga, a w środku jakby mniej. Wychodzą wtedy znacznie bardziej delikatne.Gotuje się je stosunkowo krótko, bo nie ma tam nic, co by mogło nam zaszkodzić oprócz surowego
jaja i
mąki. Pierogi takie koniecznie muszą być polane
bułką tartą podsmażoną z
margaryną i pocukrowane. Aha... do ciasta też trzeba było dać trochę
cukru. Napisałem to ?Smacznego i delektujcie się tym sexy video. Powinienem zostać modelem dłoni, nieprawdaż ?