Wykonanie
Przepisów na szarlotki jest całe mnóstwo. Ja niejednokrotnie publikowałam na swoim blogu różne
jabłkowe wariacje. Dziś natomiast przedstawiam przepis całkowicie zminimalizowany- można rzecz dla początkujących i zabieganych.

Składniki:70 dag
jabłek4
jaja8 dag
mąki12 dag
cukru2
cukry wanilioweCynamon1 łyżka
aromatu cytrynowego lub
pomarańczowyWykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z
cukrami waniliowymi i
cynamonem.

Następnie przygotować ciasto
biszkoptowe.
Żółtka utrzeć z
cukrem wsypać
mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę keksówkę położyć papier do pieczenia, wyłożyć starte
jabłka i zalać
biszkoptem.

Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.

Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z
lodami waniliowymi lub z
bitą śmietaną.

Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki:Szarlotka pod różową chmurkąSzarlotka na czerstwych bułkach
Jabłka pod
biszkoptemSzarlotka wykwintnaTradycyjny placek z
jabłkami- szarlotkaoraz przepisy na
jabłkowe nadzienie w słoikach:
Jabłka tarte do słoików na zimę
Jabłka na szarlotkę