ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa szarlotka na biszkopcie

Ekspresowa szarlotka na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Przepisów na szarlotki jest całe mnóstwo. Ja niejednokrotnie publikowałam na swoim blogu różne jabłkowe wariacje. Dziś natomiast przedstawiam przepis całkowicie zminimalizowany- można rzecz dla początkujących i zabieganych.
Składniki:
70 dag jabłek
4 jaja
8 dag mąki
12 dag cukru
2 cukry waniliowe
Cynamon
1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem.
Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę keksówkę położyć papier do pieczenia, wyłożyć starte jabłka i zalać biszkoptem.
Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.
Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki:
Szarlotka pod różową chmurką
Szarlotka na czerstwych bułkach
Jabłka pod biszkoptem
Szarlotka wykwintna
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka
oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach:
Jabłka tarte do słoików na zimę
Jabłka na szarlotkę
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/12/ekspresowa-szarlotka-na-biszkopcie.html