ßßß Cookit - przepis na ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ

ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Szybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj .
Składniki:
-5 jabłek
-3 łyżki ksylitolu
-1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba)
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt:
-4 jajka
-1/2 szkl. ksylitolu
-3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700)
W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół.
Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem.
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/06/rolada-jabkowa-na-mace-orkiszowej.html