Wykonanie
Szybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada
jabłkowa. Do jej wykonania można użyć
świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji
mus jabłkowy( wówczas pomijamy
ksylitol do
jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj .Składniki:-5
jabłek-3 łyżki
ksylitolu-1 płaska łyżeczka
cynamonu(nie trzeba)
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać
ksylitol i
cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.Składniki na
biszkopt:-4
jajka-1/2 szkl.
ksylitolu-3/4 szkl.
mąki orkiszowej białej (u mnie typ700)W misce ubić
białka z
ksylitolem, następnie dodawać po jednym
żółtku. Na końcu dosypać partiami
mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej
owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę
biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół.Po upieczeniu jeszcze ciepły
biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego
boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym
ksylitolem.
Smacznego!:)