Wykonanie
Od jakiegoś czasu coraz częściej można spotkać się z
napojem o dosyć
dziwnej nazwie- kwas
chlebowy. Zastanawiałam się jak smakuje, bo nawet w popularnych serialach jest reklamowany. Kupiłam, wypróbowałam- smaczny :) a co najważniejsze zdrowy (nie zawiera konserwantów i nie jest sztucznie dosładzany ani barwiony). Składa się wyłącznie z naturalnych, dostępnych składników. Więc
czemu nie spróbować go przyrządzić samemu? Przedstawiam sprawdzony, łatwy przepis na jego przygotowanie.
Składniki:20 dag
żytniego razowego chleba1 dag
drożdży8 dag
rodzynków10-20 dag
cukruWykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej
wody. Po ostudzeniu dodać
drożdże, wymieszane w niewielkiej ilości
wody z
cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zlać do butelek wsypać
rodzynki i wynieść w chłodne miejsce. Po
trzech dniach
napój jest gotowy do picia.