ßßß Cookit - przepis na Domowy kwas chlebowy do picia

Domowy kwas chlebowy do picia

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu coraz częściej można spotkać się z napojem o dosyć dziwnej nazwie- kwas chlebowy. Zastanawiałam się jak smakuje, bo nawet w popularnych serialach jest reklamowany. Kupiłam, wypróbowałam- smaczny :) a co najważniejsze zdrowy (nie zawiera konserwantów i nie jest sztucznie dosładzany ani barwiony). Składa się wyłącznie z naturalnych, dostępnych składników. Więc czemu nie spróbować go przyrządzić samemu? Przedstawiam sprawdzony, łatwy przepis na jego przygotowanie.
Składniki:
20 dag żytniego razowego chleba
1 dag drożdży
8 dag rodzynków
10-20 dag cukru
Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej wody. Po ostudzeniu dodać drożdże, wymieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zlać do butelek wsypać rodzynki i wynieść w chłodne miejsce. Po trzech dniach napój jest gotowy do picia.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/11/domowy-kwas-chlebowy-do-picia.html