Wykonanie
Taki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny!
Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie"! Polecam wypróbować! Szczególnie osobom dbającym o linię:)Barszcz z dodatkiem
śliwek również co roku gości na moim wigilijnym
stole.

Składniki:200 gram
śliwek suszonych500 gram
wołowiny z kością1 szklanka
wina wermutuWłoszczyzna lub kostka warzywna6
burakówListek laurowySól,
pieprz,
cukier.Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać zimną osoloną
wodą i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać
włoszczyznę. Ugotowany rosół odcedzić ,dodać
suszone śliwki. W
między czasie
buraki zalać lekko osoloną
wodą i ugotować do miękkości.
Buraki wystudzić i zetrzeć na tarce, po czym dodać do rosołu razem z
winem. Przyprawić do smaku i podgrzać.Barszcz najlepiej gotować 1 dzień przed spożyciem .