ßßß
Zanim zamrozimy owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania" :- zamrażaj owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów to tylko strata miejsca w zamrażarce.- pomyśl o odpowiednim opakowaniu- nie przepuszczających wilgoci (przed zamknięciem usuń z opakowania jak najwięcej powietrza)- opisz zawartość mrożonych pakunków i wpisz daty!- przestrzegaj określonego czasu przechowywania.AGRESTNajlepiej zamrażać owoce agrestu lekko niedojrzałe. Można go zamrozić w całości, jako duszone lub zalane syropem.Owoce umyć w zimnej wodzie i najpierw zamrozić na tacy, dopiero jak stwardnieją przesypać do woreczków. Opisać opakowanie i włożyć do zamrażarki.Jeżeli chcemy przechowywać je zalene w syropie lub jako duszone to koniecznie należy usunąć ogonki owoców (zalane w syropie: proporcje: 175g cukru na 45 dag ogrestu). W takiej formie należy umieścić owoce w twardym pojemniku.Czas przechowywania: 12 miesięcyJEŻYNYZamrażamy owoce dojrzałe, o głębokim czarnym kolorze. Unikaj miękkich, przejrzałych oraz niedojrzałych owoców. Można je zamrażać podobnie jak agrest: w całości, jako duszone lub zalane syropem.Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g cukru na 450 g owoców).Czas przechowywania: całe owoce 12 miesięcy, puree 8 miesięcyMALINYDo mrożenia wybieramy maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree (100 g cukru na 450 g owoców- maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki).Całe owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g cukru na 450 g owoców).Czas przechowywania: całe owoce 12 miesięcyGRUSZKIDo mrożenia wybieramy owoce dojrzałe (twarde, nie przejrzałe)Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Następnie gototwać w wodzie z cukrem około minuty. Dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny (zapobiega to ściemieniu). Wystudzone owoce przełożyć do sztywnych opakowań. Opisać i włożyć do zamrażarki.Czas przechowywania: 8 miesięcyMORELEZamrażamy twarde, dojrzałe, jędrne owoce (najlepiej równo zabarwione). Można je zamrażać: w cukrze, jako duszone, w syropie lub jako puree.Owoce umyć, wytrzeć (można obrać ale niekoniecznie), przekroić na połowy i usunąć pestki. Lekko skropić sokiem z cytryny.Morele w cukrze mieszamy w poporcji: 225 g na 1 kg owoców. Przechowujemy w sztywnych pojemnikach lub polietylenowych torkach. Pamiętajmy o opisaniu opakowania.Duszone: owoce obrać, wyjąć pestki i dusić aż będą miękkie- 100 ml wody na każdy kilogram owoców (wodę lekko cukrujemy). Wystudzone, przekładamy do sztywnych pojemników.Puree: zmiksować obrane, ugotowane owoce (lub przetrzeć przez sito).W syropie: Kawałki owoców zalać średnio mocnym syropem z cukru i wody. Przechowywać w sztywnym pojemniku.Pamiętajmy o opisaniu opakowania.Czas przechowywania: 12 miesięcyPOŻECZKIZamrażamy okrągłe, dojrzałe, jędrne owoce (unikajmy pomarszczonych, przejrzałych lub zduszonych). Można je zamrażać: całe, w cukrze, jako duszone, jako puree lub jako sok.Owoce oddzielić od szpulek.Całe owoce: Owoce umyć w zimnej wodzie i najpierw zamrozić na tacy, dopiero jak stwardnieją przesypać do woreczków. Opisać opakowanie i włożyć do zamrażarki.W cukrze: owoce posypać cukrem (proporcje 100-175 g cukru na 450 g pożeczek)W syropie: owoce wsypać do twardych pojemników i zalać syropem (nasycenie według upodobania).Duszone: gotować w minimalnej ilości wody, dodać cukru do smaku, wystudzić, przełożyć do pojemników.Puree: tj. duszone, następnie przepuścić przez sito lub zmiksować (w celu usunięcia pestek)Sok: na sok najlepiej nadają się czarne pożeczki. Owoce zalać wodą (tak aby je przykryła), gotować, przetrzeć przez sito lub zmiksować, odcedzić przez gazę (wtedy otrzymujemy klarowny sok). Przelać do pojemników.Czas przechowywania: 12 miesięcy, puree 8 miesięcyTRUSKAWKIZamrażamy dojrzałe, zdrowe owoce.Usunąć listki, umyć, wysuszyć. Można je mrozić całe, pokrojone lub zmiksowane.Zamrażamy owoce na tacy, gdy będą już twarde możemy przesypać do pojemników lub torebek.W cukrze: przesypane owoce do pojemników posypujemy cukrem (proporcje: 100 g cukru na 450 g owoców).Czas przechowywania: 12 miesięcyW opracowaniu tego posta pomogła mi książka "Co i jak zamrażać.. A można wszystko!"- Carol Bowen, Świat Książki