Wykonanie
Zamrażanie jest jednym z najkorzystniejszym sposobów na utrwalenie żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze i dietetyczne walory świeżych produktów.Sezon letni obfituje bogactwem różnorodnych smaków. Wykorzystujemy
owoce rzecz jasna na bieżąco do wielu potraw, deserów oraz
przetworów. Ale warto jednak pomyśleć o zimie i przygotować małe zapasy mrożonych witamin.

Zanim zamrozimy
owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania" :- zamrażaj
owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów to tylko strata miejsca w zamrażarce.- pomyśl o odpowiednim opakowaniu- nie przepuszczających wilgoci (przed zamknięciem usuń z opakowania jak najwięcej powietrza)- opisz zawartość mrożonych pakunków i wpisz daty!- przestrzegaj określonego czasu przechowywania.
AGRESTNajlepiej zamrażać
owoce agrestu lekko niedojrzałe. Można go zamrozić w całości, jako duszone lub zalane
syropem.
Owoce umyć w zimnej wodzie i najpierw zamrozić na tacy, dopiero jak stwardnieją przesypać do woreczków. Opisać opakowanie i włożyć do zamrażarki.Jeżeli chcemy przechowywać je zalene w
syropie lub jako duszone to koniecznie należy usunąć ogonki
owoców (zalane w
syropie: proporcje: 175g
cukru na 45 dag
ogrestu). W takiej formie należy umieścić
owoce w twardym pojemniku.Czas przechowywania: 12 miesięcy
JEŻYNYZamrażamy
owoce dojrzałe, o głębokim czarnym kolorze. Unikaj miękkich, przejrzałych oraz niedojrzałych
owoców. Można je zamrażać podobnie jak
agrest: w całości, jako duszone lub zalane
syropem.Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g
cukru na 450 g
owoców).Czas przechowywania: całe
owoce 12 miesięcy, puree 8 miesięcy
MALINYDo mrożenia wybieramy
maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree (100 g
cukru na 450 g
owoców-
maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki).Całe
owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g
cukru na 450 g
owoców).Czas przechowywania: całe
owoce 12 miesięcy
GRUSZKIDo mrożenia wybieramy
owoce dojrzałe (twarde, nie przejrzałe)
Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Następnie gototwać w wodzie z
cukrem około minuty. Dodać odrobinę kwasku
cytrynowego lub
soku z cytryny (zapobiega to ściemieniu). Wystudzone
owoce przełożyć do sztywnych opakowań. Opisać i włożyć do zamrażarki.Czas przechowywania: 8 miesięcy
MORELEZamrażamy twarde, dojrzałe, jędrne
owoce (najlepiej równo zabarwione). Można je zamrażać: w cukrze, jako duszone, w
syropie lub jako puree.
Owoce umyć, wytrzeć (można obrać ale niekoniecznie), przekroić na połowy i usunąć pestki. Lekko skropić
sokiem z cytryny.
Morele w cukrze mieszamy w poporcji: 225 g na 1 kg
owoców. Przechowujemy w sztywnych pojemnikach lub polietylenowych torkach. Pamiętajmy o opisaniu opakowania.Duszone:
owoce obrać, wyjąć pestki i dusić aż będą miękkie- 100 ml
wody na każdy kilogram
owoców (
wodę lekko cukrujemy). Wystudzone, przekładamy do sztywnych pojemników.Puree: zmiksować obrane, ugotowane
owoce (lub przetrzeć przez sito).W
syropie: Kawałki
owoców zalać średnio mocnym
syropem z
cukru i
wody. Przechowywać w sztywnym pojemniku.Pamiętajmy o opisaniu opakowania.Czas przechowywania: 12 miesięcy
POŻECZKIZamrażamy okrągłe, dojrzałe, jędrne
owoce (unikajmy pomarszczonych, przejrzałych lub zduszonych). Można je zamrażać: całe, w cukrze, jako duszone, jako puree lub jako sok.
Owoce oddzielić od szpulek.Całe
owoce:
Owoce umyć w zimnej wodzie i najpierw zamrozić na tacy, dopiero jak stwardnieją przesypać do woreczków. Opisać opakowanie i włożyć do zamrażarki.W cukrze:
owoce posypać
cukrem (proporcje 100-175 g
cukru na 450 g pożeczek)W
syropie:
owoce wsypać do twardych pojemników i zalać
syropem (nasycenie według upodobania).Duszone: gotować w minimalnej ilości
wody, dodać
cukru do smaku, wystudzić, przełożyć do pojemników.Puree: tj. duszone, następnie przepuścić przez sito lub zmiksować (w celu usunięcia pestek)Sok: na sok najlepiej nadają się czarne
pożeczki.
Owoce zalać
wodą (tak aby je przykryła), gotować, przetrzeć przez sito lub zmiksować, odcedzić przez gazę (wtedy otrzymujemy klarowny sok). Przelać do pojemników.Czas przechowywania: 12 miesięcy, puree 8 miesięcy
TRUSKAWKIZamrażamy dojrzałe, zdrowe
owoce.Usunąć listki, umyć, wysuszyć. Można je mrozić całe, pokrojone lub zmiksowane.Zamrażamy
owoce na tacy, gdy będą już twarde możemy przesypać do pojemników lub torebek.W cukrze: przesypane
owoce do pojemników posypujemy
cukrem (proporcje: 100 g
cukru na 450 g
owoców).Czas przechowywania: 12 miesięcyW opracowaniu tego posta pomogła mi książka "Co i jak zamrażać.. A można wszystko!"- Carol Bowen, Świat Książki