Wykonanie
Ciasto ptysiowe:¼ litra
mleka8 dag
masła20
mąki5 dag
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku5
jajekSzczypta
soliMasa kremowa:3
jaja25 dag
cukru1 łyżka
mąki1/8 litra
mlekaCukier wanilinowy25 dag
margarynaWykonanie ciasta:
Mleko zagotować z
solą i
masłem. Garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką i ponownie wstawić na wolny ogień, ciągle mieszając (aż masa zbije się w kulę). Ponownie zdjąć z ognia, wbić 5
jajek i dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy wsypać
proszek do pieczenia. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wstawić do nagrzanego (do temp. 220) piekarnika i piec 20 minut (gdy eklerki podrosną zmniejszyć temp. Do 170 stopni).Wykonanie kremówki:Ubić na parze 3
jaja z łyżką
mąki. Gdy masa zgęstnieje zaparzyć ją
mlekiem zagotowanym z
cukrem wanilinowym. Ogrzewać nadal ubijając, aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić (wsadzić garnek do zimnej
wody).
Margarynę dobrze utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy. Rozetrzeć na jednolity krem.
Eklerki przekroić na połowy i przekładać masą.
Ciasteczka można polać
czekoladą.