Wykonanie
Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny! Poniżej przedstawiam przepis na
ciasto francuskie.

Składniki:ciasto maślane:13 dag
mąki30 dag
masłaciasto kluskowe:15 dag
mąki1 łyżeczka
rumu2
żółtkasólfarsz
pieczarkowy:30 dag
pieczarekcebulasól,
pieprzmasło1 łyżka startej bulkifarsz
owocowy:
owoce sezonowe np.
truskawka,
śliwkacukier wanilinowyWykonanie:CIASTO MAŚLANE: zagnieść składniki z taką ilością
wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na
makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.CIASTO KLUSKOWE: zagnieść
mąkę z
masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o
boku ok. 8-10 cmFARSZ
PIECZARKOWY: podsmażamy
pieczarki z
cebulką na rozgrzanym
maśle. Przyprawiamy i dodajemy
bułkę tartą (scala składniki, ułatwiając nakładanie do sakiewek)Nakładamy
owoce lub
pieczarkowy farsz i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.

Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy
białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.



Rady:Sakiewki
owocowe najlepiej piec osobno, a sakiewki z
pieczarkami osobno. Istnieje bowiem możliwość, że zmieszają się zapachy.Sakiewki z
pieczarkami można podawać z barszczem, natomiast sakiewki
owocowe najlepiej smakują posypane
cukrem pudrem lub polane
syropem owocowym!