ßßß Cookit - przepis na Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny! Poniżej przedstawiam przepis na ciasto francuskie.
Składniki:
ciasto maślane:
13 dag mąki
30 dag masła
ciasto kluskowe:
15 dag mąki
1 łyżeczka rumu
2 żółtka
sól
farsz pieczarkowy:
30 dag pieczarek
cebula
sól, pieprz
masło
1 łyżka startej bulki
farsz owocowy:
owoce sezonowe np. truskawka, śliwka
cukier wanilinowy
Wykonanie:
CIASTO MAŚLANE: zagnieść składniki z taką ilością wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
CIASTO KLUSKOWE: zagnieść mąkę z masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o boku ok. 8-10 cm
FARSZ PIECZARKOWY: podsmażamy pieczarki z cebulką na rozgrzanym maśle. Przyprawiamy i dodajemy bułkę tartą (scala składniki, ułatwiając nakładanie do sakiewek)
Nakładamy owoce lub pieczarkowy farsz i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.
Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Rady:
Sakiewki owocowe najlepiej piec osobno, a sakiewki z pieczarkami osobno. Istnieje bowiem możliwość, że zmieszają się zapachy.
Sakiewki z pieczarkami można podawać z barszczem, natomiast sakiewki owocowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane syropem owocowym!
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/04/sakiewki-z-ciasta-francuskiego.html