ßßß
Składniki:ciasto maślane:13 dag mąki30 dag masłaciasto kluskowe:15 dag mąki1 łyżeczka rumu2 żółtkasólfarsz pieczarkowy:30 dag pieczarekcebulasól, pieprzmasło1 łyżka startej bulkifarsz owocowy:owoce sezonowe np. truskawka, śliwkacukier wanilinowyWykonanie:CIASTO MAŚLANE: zagnieść składniki z taką ilością wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.CIASTO KLUSKOWE: zagnieść mąkę z masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o boku ok. 8-10 cmFARSZ PIECZARKOWY: podsmażamy pieczarki z cebulką na rozgrzanym maśle. Przyprawiamy i dodajemy bułkę tartą (scala składniki, ułatwiając nakładanie do sakiewek)Nakładamy owoce lub pieczarkowy farsz i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.
Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Rady:Sakiewki owocowe najlepiej piec osobno, a sakiewki z pieczarkami osobno. Istnieje bowiem możliwość, że zmieszają się zapachy.Sakiewki z pieczarkami można podawać z barszczem, natomiast sakiewki owocowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane syropem owocowym!