Wykonanie
Szarlotka jest znana każdemu. Tradycyjne, smaczne ciasto. Przepis od mamy- na ponadczasowy smak.

Składniki:2 szkl.
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 i 1/3 kostki
margaryny,
cukier wanilinowy,
serek homogenizowany,1 łyżka
śmietany,
powidło śliwkowe,
cynamon,1,5 kg
jabłekWykonanie:
Margarynę posiekać z
cukrem wanilinowym i
mąką, dodajemy
serek, proszek i
śmietanę. Wszystko razem ugniatamy, otrzymując jednolitą konsystencję. Wstawić gotowe ciasto do lodówki na noc. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią oblepić formę, następnie posmarować wyłożone ciasto powidłem. Kolejno- układamy połówki
jabłek (pod każdym
jabłkiem posypać
cynamon). Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć
jabłka. Zlepić brzegi dokładnie. Piec 45 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone posypać
cukrem pudrem i
cynamonem.